Ábrahám avar kagán

A Múltunk wikiből
avar kagán (805 – )
Szil, Kistata, Bánhegyi, a Vatay család és a honfoglalás

Bóna István

Etnikai viszonyok

A következő év elején elhunyt Theodorus helyébe az avar előkelők az avarság „ősi szokása és szertartása szerint” utódot választottak. Az új kagánt a Fischa folyóban Ábrahám névre keresztelték, csak ezután kérte és nyerte el Károly jóváhagyását a kagáni méltósághoz (805).

Német Lajos uralomra jutása után a szláv és avar vazallus fejedelemségeket egyaránt felszámolták, az avar kagánokról Theodorus (804–805), Ábrahám (805–), Izsák? (811) után mindenesetre nem hallunk többé.

Az egyház

A mulasztások a hódítás korára mentek vissza. SalzburgPaulinus aquileiai pátriárka tiltakozása ellenére — csupán tizedszolgáltató közegnek tekintette Pannonia avar népét, ez kergeti már 799-ben felkelésbe a lakosságot, mint az maga Arno érsek is kénytelen-kelletlen elismerte. Károlynak és a világi hatalomnak kellett erélyesen beavatkoznia, hogy a térítésnek legalább a formáit betartsák. Így került Pannoniába, valójában csupán Avariába (ahol gyorsan birtokot foglalt magának) az első salzburgi chorepiscopus, Theoderich (Dietrich), aki 805-ben Ábrahám kagánt megkeresztelte.