Ambigatus kelta király

A Múltunk wikiből

Ambicatus vagy Ambigatos

mentioned in the founding legend of Mediolanum (Milan) by Livy, whose source is Timagenes, as a king of the Bituriges, "kings of the world" as their name suggests, who ruled over the Celts in central Gaul, between Hispania and Germany, in the days of Tarquinius Priscus

fifth century BCE

Angol Wikipédia

Mócsy András

Politikai történet

A kelta vándorlás az Alpoktól északra eső területről indult ki, onnan, ahol erődített magaslati települések, temetkezések és földbe rejtett kincsleletek igen gazdag, harcias törzsi arisztokráciáról tanúskodnak. A szomszédos területekhez viszonyítva nagyszámú, görög és itáliai eredetű importált luxustárgy alapján e törzsi arisztokrácia az i. e. VI. és V. században élte virágkorát. Ennek az arisztokráciának az uralmi területén alakult ki a La Tène-kultúra is, amelynek hordozóiban már régen a keltákat (gallokat) ismerte fel a kutatás.

Ennek az indoeurópai nyelvet beszélő népnek harcosokból álló törzsi arisztokráciája észak, nyugat és dél felé valószínűleg hosszabb ideje terjeszkedő politikát folytatott, mielőtt az i.e. IV. század elején megindította volna kétirányú nagy vándorlását: Itália, pontosabban Róma és a Kárpát-medence, közelebbről a Dunántúl meghódítására. A rómaiak történeti hagyománya a nagy gall inváziót, amelynek Róma városa is áldozatul esett, az i. e. 380-as évekre tette, és kapcsolatba hozta az invázió keleti ágával. A mesés hagyomány szerint a megszaporodott keltaságot Ambigatus király küldte hódító hadjáratba két unokaöccse vezetésével, akik közül az egyik Itáliában, a másik a Kárpát-medencében vezette a neki jutott, állítólag igen nagyszámú kivándorlót.