„Amiens-i Péter” változatai közötti eltérés

A Múltunk wikiből
(A keresztes hadjárat: vezér)
a (egy változat)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2016. december 25., 14:45-kori változata

Remete Péter, franciául Pierre l’Ermite vagy Pierre d’Amiens

az első keresztes hadjárat egyik szervezője, prédikátor, a szegények hadjáratának vezetője
Wikipédia
Roman du Chevalier du Cygne f176v_Pierre_l
1096
május: Nincstelen Valter francia lovag vezetésével főként parasztokból álló keresztes had vonul át Magyarországon.
június
Péter remete Magyarországon átvonuló keresztes serege elfoglalja Zimonyt, és a környéken pusztít; Kálmán közeledtére átmenekülnek a Dráván.

Györffy György

A keresztes hadjárat

Az első vegyes összetételű sereg Észak-Franciaországban Amiens-i Péter remete prédikálása nyomán gyűlt össze; a 15 000 gyalogos paraszt mellett lovas csak kevés volt, élükön Nincstelen Valter poissy-i lovaggal. Míg Péter remete a Rajna-vidéken toborzott, és a zsidók megsarcolásával pénzt szerzett, Valter lovag a fele sereggel előreindult, és május derekán érkezett a magyar határra. Kálmán szabad átvonulást és piacot biztosított neki a zarándokúton: MosonGyőrSzékesfehérvárTolnaBaranyavárValkóvárZimony; ezen haladva három hét alatt rendben elértek Zimonyba. Csak a végén került kisebb összetűzésre sor, amikor a keresztesek zöme átkelt Belgrádba, de az utóvédből tizenhatan lemaradtak, és garázdálkodni kezdtek. A zimonyiak levetkőztetve átzsuppolták őket a határon, szerelésüket pedig a vár falára akasztották intő példának.

Péter remete vegyes francia–német seregnek átvonulása Zimonyig rendben zajlott le, de amikor meglátták a vár falra tűzött „trófeákat”, megostromolták és bevették Zimonyt, igen sok magyart megöltek, kifosztották a gazdag raktárakat és pusztították a környéket. Mikor egy frankavillai „latin” hírül adta nekik, hogy Kálmán király megtorló serege közeledik, fejvesztetten keltek át a Száván.

Péter seregének egy ágazata a francia Fulcer, más néven Folkmár vezetése alatt Szászország és Csehország felé kanyarodott; útját az első zsidóüldözések jelezték. Megkeresztelkedés vagy halál, ezt a választást állították a zsidók elé, és sok szilárd hitűt megöltek. Folkmár 12 000 főnyi serege Morvaország felől Magyarországra érve erőszakoskodni kezdett, mire Kálmán parancsára a dukátus hadai Nyitránál körülfogták, majd szétverték őket úgy, hogy aki nem hagyta ott a fogát, visszamenekült; maga Folkmár csak kevesedmagával tudott Péter seregének nyomba jutni.

Remete Péter hadba hívó beszédei a Rajna vidéki németek körében találtak leginkább visszhangra, és itt két ember szervezett önálló keresztes hadat; Gottschalk pap és a kegyetlenségéről hírhedt Emich leiningeni gróf.