Andernach

A Múltunk wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pemm (vitalap | szerkesztései) 2017. január 5., 11:11-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
town in the district of Mayen-Koblenz, in Rhineland-Palatinate, Germany, of currently about 30,000 inhabitants
angol Wikipédia
Wappen Andernach.png
938
Szászországban lázadás I. Ottó király ellen; Csehországon keresztül magyar sereg támadja Szászországot, de a kalandozók két csapata vereséget szenved, mire a fősereg hazavonul. I. Ottó az andernachi csatában ellenfeleit leveri, és uralma megszilárdul.

Györffy György

Görög adó, olasz zsold, német elhárítás

Ezt a sikert használta ki Ottó arra, hogy 938 őszén a magyarok régi szövetségeseire, Arnulf fiaira támadjon. Eberhard bajor herceget és öccseit elűzte, és a hercegséget Arnulf öccsére, a Karintiát kormányzó Bertoldra bízta. Bertold hűségesnek bizonyult Ottóval szemben, ami annál jelentősebb volt, mert 939-ben robbant ki az igazi felkelés Ottó ellen. Ekkor a frank és lotaringiai herceg mellett Ottó testvéröccse, Henrik is ellene fordult. A támadó koalíciót Hermann sváb herceg verte le az andernachi csatában, s ezzel új korszak kezdődött Németország történetében: létrejött az egységes német királyság, az Ottók német birodalmának magva.