„Angilramm metzi érsek” változatai közötti eltérés

A Múltunk wikiből
(Lupus)
 
(Angilramm)
1. sor: 1. sor:
'''Lupus of Friuli'''
+
[http://books.google.hu/books?id=5u37c2V5EAkC&pg=PA208&lpg=PA208&dq=Angilramm&source=bl&ots=hdG-x104EF&sig=bDhNyyNTVVyb-dTnDyb9CmsIP90&hl=en&sa=X&ei=sYm4UdHNH4rFswaVjIGgBQ&redir_esc=y#v=onepage&q=Angilramm&f=false The Poetic Art of Aldhelm By Andy Orchard]
  
Duke of Friuli from between 660 and 663 to his death around 666
+
== [[Bóna István]] ==
[http://en.wikipedia.org/wiki/Lupus_of_Friuli Angol Wikipédia]
+
  
; 663
+
=== [[Nagy Károly 791. évi hadjárata]] ===
: [[Grimuald langobard király]] megbízásából avar csapatok verik le Lupust, Friaul lázadó hercegét.
+
A Karoling-seregek ellenállás nélkül áthaladtak a gyepűn. A fősereg a Bécsi-erdőnél (Cumeoberg, Mons Comagenis) találkozott az avarokkal, a mai [[Tulln]] és [[Zeiselmauer]] között. Az avar könnyűlovasság számára alkalmatlan, hegyes-völgyes, erdős terepen a kiválóan felfegyverzett, évtizedes háborúkban megedzett, sokszoros túlerőben levő Karoling-sereg rövid harc után győztesként került ki a küzdelemből. Győztesként, de nem veszteségek nélkül. Az áldozatok közt volt [[Sindbert regensburgi püspök]] és [[Angilramm metzi érsek]], [[Nagy Károly]] palotakáplánja (szeptember 25.).

A lap 2013. június 12., 14:56-kori változata

The Poetic Art of Aldhelm By Andy Orchard

Bóna István

Nagy Károly 791. évi hadjárata

A Karoling-seregek ellenállás nélkül áthaladtak a gyepűn. A fősereg a Bécsi-erdőnél (Cumeoberg, Mons Comagenis) találkozott az avarokkal, a mai Tulln és Zeiselmauer között. Az avar könnyűlovasság számára alkalmatlan, hegyes-völgyes, erdős terepen a kiválóan felfegyverzett, évtizedes háborúkban megedzett, sokszoros túlerőben levő Karoling-sereg rövid harc után győztesként került ki a küzdelemből. Győztesként, de nem veszteségek nélkül. Az áldozatok közt volt Sindbert regensburgi püspök és Angilramm metzi érsek, Nagy Károly palotakáplánja (szeptember 25.).