Dunaszekcső

A Múltunk wikiből
(Dunaszekcso szócikkből átirányítva)

németül Seetsche

község Baranya megyében a mohácsi kistérségben
Wikipédia
HUN Dunaszekcső COA.jpg

Bóna István

Avar régészeti lelőhelyek

település korai késői megjegyzés
avar kor
MAGYARORSZÁG
Dunaszekcső X

Györffy György

A vezérek folyó menti szállásváltása: Árpád és Kurszán

Anonymus szerint Árpád nyári szállása áprilistól októberig a Csepel-szigeten volt, s itt tartotta ménesét. Téli szállásának helyét az Árpád falunév jelzi a római Sopianae, a 9. századi Quinque basilicae (a mai Pécs) mellett. Ezek szerint Árpád a Duna jobb partján, Csepel és Pécs között végzett ingamozgást, s feltehetően a mohamedánok által látogatott szekcsői révnél tért le a Duna mellől, de fiainak szállásaiból következtetve birtokolta a Duna bal partját is e szakaszon.

R. Várkonyi Ágnes

A téli hadjárat

Hohenlohe hadijelentéséből, amelyet János Fülöpnek küldött, a hadjárat néhány részlete más megvilágításba kerül, mint eddig tudtuk. A birodalmi sereg főparancsnoka szerint Pécsen rohammal haladtak át, nem említi, hogy itt a sereg két részre oszlott volna, s Mohács, Szécs, Szekcső, Újvár és Nádas palánkok és várak elfoglalásáról is ír.

Makkai László

Magyarok az erdők és a vizek oltalmában

Ahogy máshol az erdőt, úgy az ártéren a járhatatlan lápot vetette maga és az ellenség közé a szigetekre költöző falvak népe. Kedvező viszonyok közt éppúgy nagy településekre költözött össze a magyar parasztság, mint a sárközi Decsen vagy Szekcsőn.