Ferdinand Hardegg

A Múltunk wikiből
német Wikipédia – Hardegg (Adelgeschlecht#Die Famielie Hardegg und der Protestantizmus
Ferdinand Graf zu Hardegg
1594
július 15. A török Győrt ostromolja. (Szeptember 29-én beveszi a várat. — Ferdinand Hardegg kapitányt 1595. június 16-án Bécsben lefejezik.)

Sinkovics István

A háború nyitánya

A török támadás hírére Komáromban gyülekeztek a Dunántúli Főkapitányság és a vármegyék csapatai, a birtokosok fegyvereseivel és az ausztriai lovascsapatokkal. Miután csatlakozott hozzájuk az Alsó-Magyarországi Főkapitányság területéről a várak és a vármegyék katonasága, az egész haderő mintegy 10 ezer embert tett ki. Az egyesült hadak benyomultak a török területekre, és Huszár Péter pápai kapitány csapatai elfoglalták Fehérvár külvárosát, majd Ferdinand Hardegg gróf győri várkapitány vezetésével a királyi csapatok megkezdték a vár ostromát, de nem rendelkeztek megfelelő felszereléssel.

Hazai és nemzetközi összefogás-kísérletek

Szinán ott folytathatta a hadműveletet, ahol az előző évben abbahagyta; körülzárta Tatát, és a negyedik napon a vár megadta magát. Szentmárton (Pannonhalma) őrsége sem tanúsított ellenállást. Július végén a török sereg már Győrt ostromolta, és Mátyás főherceg tábora ellen is támadást készített elő. Hajóhidat építtetett, és ágyúkat, majd csapatokat szállíttatott át a túlsó partra. A német tábor az ellenség készülődését nem tudta megakadályozni. Mátyás főherceg visszavonult Magyaróvár felé, puskaporkészletét pedig felgyújtotta. A törökök megtámadták az elmenőben levő hadsereget, és táborát, szekereit, minden felszerelését birtokukba vették. Ezzel Győr végső veszélybe került.

A nemcsak az Észak-Dunántúl, de Bécs szempontjából is fontos, jó természetes védelmi adottságokkal rendelkező vár biztonságát új, olasz rendszerű bástyák, a főkapukat biztosító elővédek is szolgálták. 7 ezer főnyi német és olasz őrségét elegendő élelemmel és lőporral látták el. A török aláaknázta és felrobbantotta a falak egy részét, de a várat még védeni lehetett volna. A vár főparancsnoka, Ferdinand Hardegg gróf azonban – szabad elvonulás ellenében – szeptember 29-én mégis feladta a várat. Bécsben emiatt hadbíróság elé állították és lefejezték.