Flodoard krónikás

A Múltunk wikiből

Reimsi Flodoard

Epernay, 894 – Reims, 966
frank krónikás
Angol Wikipédia

Györffy György

A nyugati „békeövezet” kialakítása és a távolsági kalandozások kezdete

  • Franciaország ekkor meghasonlott állapotban volt; 923-ban Együgyű Károly fogságba esett, fia Angliában élt száműzetésben, és Rudolf rokona, Radulf (Raoul) koronáztatta magát királlyá. Úgy látszik, hogy a magyarok itt is megtalálták a kapcsolatot a Rudolf-ellenes, dinasztiahű főurakkal, így Vilmos auvergne-i gróffal, mert az ellenpárt tartományait dúlták. Ennek a Karoling-párti magyar szövetségnek szemléletes emléke az a számos auvergne-i dénár, amely 924 körül vert más nyugati érmekkel együtt került elő Kiskunfélegyházán kalandozás kori sírból. Flodoard szerint ugyan ezúttal a kalandozok nagy részét valamilyen ragályos betegség vitte el, de a sírlelet nemcsak hazajövőkről tanúskodik, hanem arról is, hogy a pénzt hazahozták.
  • A Lombardiába menekülő Hugó – úgy látszik – a magyarok segítségét kérte; 933-ban Flodoard szerint magyar sereg ment Itáliába, egyidejűleg a szász hadjárattal.

Az utolsó nyugati hadjáratok és az augsburgi csata

Flodoard elmondja, hogy a Franciaországban pusztító magyar sereg 951-ben Itálián át tért haza, nyilván ősszel, amikor Paviában már Ottó székelt.