„Forgách Zsigmond” változatai közötti eltérés

A Múltunk wikiből
(Balázs pannonhalmi apát)
 
a (egy változat)
 
(One intermediate revision by one other user not shown)
1. sor: 1. sor:
[http://hu.wikipedia.org/wiki/Pannonhalmi_Benc%C3%A9s_F%C5%91ap%C3%A1ts%C3%A1g Wikipédia – Pannonhalmi Bencés Főapátság]
+
''Hasonló névvel lásd: [[Forgách Zsigmond nádor]]''
  
== [[Kristó Gyula]] ==
+
[http://www.kislexikon.hu/forgach.html Kislexikon–Forgách]
  
=== [[Egyházi társadalom]] ===
+
== [[Sinkovics István]] ==
Gazdasági megfontolás alapján a szerzetesrendek, illetve kolostorok főnökei joggal sorolhatók az egyházi társadalom előkelő rétegébe. Politikai súlyuk azonban nem vetekedhetett a világi papság vezetőinek közéleti súlyával. Korszakunk királyi okleveleinek tanúnévsorában rendre hiányoznak az apátok és más szerzetesi vezetők, jelezve, hogy nem tartoztak a közvetlen királyi környezethez. Szereplésük alkalminak mondható: amikor [[III. Béla király|III. Béla]] a magyarországi cisztercita kolostoroknak a franciaországiak kiváltságát adta, a jelenlevők sorában cisztercita apátokkal és szerzetesekkel találkozunk, vagy amikor ugyanez az uralkodó a [[Pannonhalma|pannonhalmi]] monostornak sószállítási kiváltságot juttatott, a méltóságok sorában felbukkan [[Balázs pannonhalmi apát]] neve.
+
 
 +
=== [[Kísérletek a török feltartóztatására]] ===
 +
Újat hozott viszont az az összejövetel, amelyet [[Ferdinánd király]] megbízásából [[Thurzó Elek]] helytartó hívott össze [[Nyitra|Nyitrára]] 1537 végén. Ez abban tért el a korábbiaktól, hogy résztvevői, 8 vármegye küldöttei, nem panaszkodtak, nem keresték a bajok okát az uralkodóban, hanem maguk igyekeztek segíteni. Minden adózó porta után 1 forintot ajánlottak meg, és jelezték, hogy továbbiakra is hajlandók. [[Forgách Zsigmond]]ot megbízták az adóbehajtás és a fizetett katonaság ellenőrzésével, az adószedők mellé vármegyénként egy-egy nemest állítottak, akik az adózók pontos összeírásáért voltak felelősek. Határozatot hoztak a kapitányi tisztség betöltéséról és a bíráskodásról. Bár a helytartó nem értett egyet a gyűlés néhány határozatával, a Magyar Tanács és különösen [[Várday Pál|Várday]] főkancellár pedig mindenestől ellenezte a végzések végrehajtását, [[Ferdinánd király|Ferdinánd]] végül is kisebb módosításokkal szentesítette a [[Nyitra|nyitrai]] részgyűlés határozatait.

A lap jelenlegi, 2016. december 26., 20:42-kori változata

Hasonló névvel lásd: Forgách Zsigmond nádor

Kislexikon–Forgách

Sinkovics István

Kísérletek a török feltartóztatására

Újat hozott viszont az az összejövetel, amelyet Ferdinánd király megbízásából Thurzó Elek helytartó hívott össze Nyitrára 1537 végén. Ez abban tért el a korábbiaktól, hogy résztvevői, 8 vármegye küldöttei, nem panaszkodtak, nem keresték a bajok okát az uralkodóban, hanem maguk igyekeztek segíteni. Minden adózó porta után 1 forintot ajánlottak meg, és jelezték, hogy továbbiakra is hajlandók. Forgách Zsigmondot megbízták az adóbehajtás és a fizetett katonaság ellenőrzésével, az adószedők mellé vármegyénként egy-egy nemest állítottak, akik az adózók pontos összeírásáért voltak felelősek. Határozatot hoztak a kapitányi tisztség betöltéséról és a bíráskodásról. Bár a helytartó nem értett egyet a gyűlés néhány határozatával, a Magyar Tanács és különösen Várday főkancellár pedig mindenestől ellenezte a végzések végrehajtását, Ferdinánd végül is kisebb módosításokkal szentesítette a nyitrai részgyűlés határozatait.