Fritigern nyugati gót vezér

A Múltunk wikiből

Fritigernus

died ca. 380

Western Gothic chieftain whose military victories in the Gothic War (376-382) extracted favourable terms for the Goths when peace was made with Gratian in 382

Angol Wikipédia

378
augusztus 9. A Fritigern vezette nyugati gótok Hadrianopolisz (Edirne) mellett vereséget mérnek a keletrómai hadseregre; Valens császár halála.

Bóna István

A hunok

A nyugati gótokat a hun támadás szétszórta, Athanarik saját harci kíséretével a Kárpátok hegyei közé hátrált, a többiek Alavivus és Fritigern vezetésével az Al-Dunához özönlöttek, és 376 őszén menedéket kértek a római birodalomtól. A római hajók törzsenként és nemzetségenként átszállították a gótok népét a Dunán. Elég volt néhány római tiszt és kincstári tisztviselő kapzsisága ahhoz, hogy a fegyveres tömeg fellázadjon, s ezzel olyan katonai és politikai eseménysorozatot indítson el, amely a római birodalom megrendüléséhez fog vezetni. 378. augusztus 9-én a Fritigern vezette felkelő gótok csapásai alatt, Hadrianopolis (Edirne) közelében Valens császárral együtt elhullt a birodalom keleti felének elit hadserege.