Gyermek Lajos

A Múltunk wikiből

IV. Lajos

893. szeptembere – 911. szeptember 20./24.
keleti frank király (900–911)
Wikipédia
Die deutschen Kaiser Ludwig das Kind

Györffy György

Pannonia és Morvaország elfoglalása

Árpád és Kurszán 900 nyarán követeket küldött az új frank uralkodóhoz, Gyermek Lajos királyhoz békeajánlattal. A magyar vezérek nyilvánvalóan Pannonia és a morva végek elfoglalásának elismerését kívánták. Minthogy a frank udvar nem volt hajlandó Nagy Károly hódítmányáról lemondani az „új avarok” javára, és a követeket kémeknek bélyegezve visszautasította, ősz folyamán a Kisalföldről két magyar sereg nyomult Bajorország ellen; a nagyobbik a Duna bal partján, a kisebbik a jobb parton.

Tizennégy éves német–magyar háborúság

  • Pannonia 900. évi elfoglalásának következménye volt a 900. évi bajorországi és a 901. évi karintiai kalandozás, 901–902 körül a Fischa–Morva táji ütközet, a nagy 902. évi morvaországi hadjárat és a Morvaország elestét követő 903. évi bajor–magyar háború. Hogy az utóbbi bajor támadásból fakadhatott, arra abból kell következtetnünk, hogy 903. szeptember 9-én maga Lajos király is a sereg mögött, Albernben, az épülő Ennsburg közelében tartózkodott.
  • 907 júniusában Regensburgból a Duna mentén indult el a hatalmas sereg, melyet az uralkodó, Gyermek Lajos Ennsburgig kísért. A hadsereg vezére Luitpold herceg, Bajorország és Karantánia kormányzója volt, mellette vonult Theotmár salzburgi érsek, a birodalom prímása, számos püspök és apát kiséretében.
  • 910 tavaszán Gyermek Lajos király több hercegség erejét próbálta egyesíteni, de a magyarok Bajorországon átvonulva először június 12-én Augsburg mellett a király seregét verték szét, majd tíz nap múlva Neuchingnál a frank-bajor sereggel ütköztek meg, ahol Gebhard herceg is életét vesztette, s bár ekkor a bajorok részleges győzelmet arattak, a magyarok minden zsákmányt hazavittek. 911-ben Bajorországon zavartalanul átvonulva, újból Sváb- és Frankföldre nyomultak, majd – első ízben – átlépték a Rajnát Alsó-Lotaringiánál, és Kelet-Franciaország után a svájci Aargaut pusztítva tértek haza.

Ez évben a tehetetlen Gyermek Lajos meghalt, és a Forchheimben összeült birodalmi gyűlés Konrád frank herceget választotta királlyá.