Habsburg-Lotharingiai Rudolf

A Múltunk wikiből

Habsburg–Lotaringiai Rudolf Ferenc Károly József trónörökös, németül Kronprinz Rudolf Franz Karl Joseph von Österreich-Ungarn

Laxenburg, 1858. augusztus 21. – Mayerling, 1889. január 30.
osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg
az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse
Wikipédia
Mayerling10.jpg
Mayerling10
1889. január 30.
Rudolf trónörökös öngyilkossága.

Szász Zoltán

A nemzeti ellenzék

A 80-as évek végén egyes függetlenségi politikusok már eljárogatnak az udvari ebédekre, fogadásokra, s miközben Kossuth híveinek mondják magukat, melegen gratulálnak a trónörökös eljegyzéséhez is.

Diószegi István

Az együttműködés megszakítása Oroszországgal (1887–1890)

A befolyásos bécsi személyiségek közül Rudolf trónörökös is a magyar liberálisok álláspontját vallotta. A főherceg évek óta kitartó harcot folytatott az Andrássy-féle külpolitika visszaállításáért.

Szász Zoltán

A véderővita

A Szabadelvű Párt többsége végül is elegendőnek bizonyult arra, hogy a javaslat keresztülmenjen az általános vitát lezáró január 29-i első szavazáson. A hír heves tüntetést váltott ki. A Sándor utcai képviselőház kapujában tüntetők fogadták a távozó minisztereket, Tisza Kálmán kocsija a kísérő lovasrendőrök oltalma alatt is csak kerülő úton hajthatott Budára. A felháborodott tömeg a miniszterelnökségi palotához vonult, ahol rendőrök és katonák állták útját. Késő éjszakáig folyt közöttük a harc, s másnap is csak akkor szakadt meg, amikor megérkezett Rudolf trónörökös öngyilkosságának híre. A magyarok barátjának tartott trónörökös népszerű volt Magyarországon, még évtizedek múlva is legendák keringtek arról, hogy valójában él s visszatér – halálhíre és a megdöbbenés egyszerre lelohasztotta a háborgó szenvedélyeket. A parlament üléseit felfüggesztették, s egy időre elcsitultak a tüntetések.

Irodalom

Rudolf trónörökösről O. Mitis, Das Leben des Kronprinzen Rudolf (Leipzig, 1929) című munkája ma is haszonnal forgatható.