Hajdúbagos

A Múltunk wikiből
község Hajdú-Bihar megyében a derecske–létavértesi kistérségben
Wikipédia
HUN Hajdúbagos COA.jpg
i.e. 1700/1600; középső bronzkor
Vatyai kultúra; a mészbetétes edények kultúrája; gyulavarsándi csoport; füzesabonyi csoport; vattinai csoport; halomsíros kultúra; szeremlei, felsőszőcsi és hajdúbagosi csoport; bodrogszerdahelyi csoport; koszideri időszak.

Bóna István

A halomsíros nép támadása

A Körös–Berettyó völgyétől északra a gyulavarsándi maradványokból helyi hatvaniottományi alapokon alakult ki a hamvasztással temetkező ki hajdúbagosi csoport.

A középső duna-medencei bronzkor katasztrófája

Az újólag helyreállt viszonylagos nyugalomnak, mondhatnók másodvirágzásnak, az i.e. XIII. században az előbbinél sokkal súlyosabb támadás vetett véget. A régészet számára nehezen megfejthető irányokból érkező támadók szinte egy csapásra véget vetnek a 800 éves bronzkor addigi valamennyi hagyományának. Az egymással szorosan összefüggő koszideri típusú bronz- és aranykincsek egységesen és nagyjából egy időben kerültek föld alá Zalától Beregig, a Csallóköztől az Erdélyi-középhegységig, az Ipolytól a Marosig és a Szerémségig. A katasztrófa egyaránt sújtotta a dunántúli halomsíros elemeket, a magyarádi, koszideri, szeremlei, felsőszőcsi, hajdúbagosi és egyeki csoportokat. A sok évszázados állandó megtelepülés következtében 5–6 méter magasra növekedett telltelepek örökre elpusztultak, az őskor folyamán többé nem települt meg rajtuk ember. A lakosok kincseiket elásták (koszideri típusú kincsek), de nem volt módjuk többé előkeresni őket. A temetők a telepekkel együtt szűntek meg. Ennél egyetemesebb katasztrófát nem lehet kimutatni Magyarország őskori történetében. Egyelőre felderíthetetlen, mi történt.

Irodalom

Tőle (Kovács Tibor) származik a hajdúbagosi csoport első körülhatárolása is (Folia Archeologia 21. 1960. 27–47). Egyébként kitűnő munkáiban a halomsíros kultúra és etnikum szerepét domborítja ki, holott a helyi alapok legalább annyira fontosak; különösen szembetűnő ez a hajdúbagosi csoport esetében.