Hermann Russworm

A Múltunk wikiből

csehül Heřman Kryštof Russworm, latinosan Hermannus Christoph Ruessworm, németül Hermann von Rußwurm, Ruesswurm, Rosswurm, Rusworm

srpen 1565 Hellingen - 29. listopadu 1605 Praha
byl hrabě, generál, maršálek císařských vojsk Rudolfa II., tajný rada, násilník a vrah
cseh Wikipédia

Sinkovics István

Katonai erőviszonyok

  • Több császári hadvezér, így Mansfeld, Schwarzenberg, továbbá Mercoeur hercege, majd Russworm és mások megmutatták, hogy mire képesek, de csak rövid ideig állottak a hadsereg élén, nem volt erejük. hogy a szervezeti nehézségeken úrrá legyenek, jóvátegyék az elkövetett hibákat.
  • 1602 augusztusában Huszein nagyvezír ostromzár alá vette Fehérvárt. A hajdúk a vár védelmére épített sáncban pusztultak el, a védősereg pedig tárgyalásokat kezdett a megadásról, de a törökök már ezek befejezése előtt benyomultak a várba. A császári hadak csak szeptemberben kezdtek gyülekezni a Dunánál, a zsoldoskatonából fölemelkedett Hermann Russworm fővezérsége alatt, aki az év elején elhalt Mercoeur hercegnek lépett a helyébe. Amikor a nagyvezírt a szultán az ázsiai bonyodalmak miatt visszahívta, a császári sereg – Mátyás főherceg és Russworm generális vezetésével – újból megkísérelte Buda ostromát. Erre most sem futotta erejükből, és az időből is kifogytak. Pestet viszont sikerült visszafoglalniuk, és megtartaniuk a visszafordult nagyvezírrel szemben is. November közepén a császári hadak elvonultak Buda alól. 1603 szeptemberében Russworm újból Buda térségébe vezette seregét, táborát Vác és Buda között verette fel, és hidat építtetett a Dunán. A Buda segítségére küldött török csapatok egy éjszaka észrevétlenül a császáriak hídja ellen támadtak. A két sereg egymásnak rontott, és virradatig öldöklő harcot vívott. A török nagy veszteséget szenvedett, de megerősített táborába vonulhatott vissza. Miután a korán beköszöntő tél miatt a török hadsereg visszatért Belgrádba, Russworm novemberben visszafoglalta Hatvant.