Hieronymi Károly

A Múltunk wikiből
Buda, 1836. október 1. – Budapest, 1911. május 4.
politikus, mérnök
Wikipédia
Hieronymi Károly Ellinger
1893. április 18.
Hieronymi Károly belügyminiszter betiltja az egyházi szertartásokkal összekötött politikai gyűléseket.

Hanák Péter

A Wekerle-kormány

Wekerle a kabineten nem sokat változtatott. A pénzügyminisztérium vezetését megtartotta, a belügyi tárcát a mérnökből, közlekedésügyi szakemberből politikussá kiemelt Hieronymi Károlyra, a király személye körüli minisztériumot Tisza Lajos grófra bízta; a kereskedelemügyi tárcát már a nyáron, Baross halála után Lukács Béla vette át.

Agrárkérdés, nemzetiségi kérdés. A Memorandum-per.

A per után Hieronymi belügyminiszter bejárta Erdélyt, megígérte a jogosnak tartott – közigazgatási, választási – sérelmek orvoslását. A miniszter nem rejtette véka alá, hogy hibáztatja a helyi közigazgatás túlzó sovinisztáit. Nyilatkozatai az ellenzék soraiban és a kormánypártban egyaránt rosszallást váltottak ki, akárcsak Wekerle kevéssé hízelgő véleménye az erdélyi dzsentri uraskodásáról.

Dolmányos István

Az uralkodó osztályok új gazdaságpolitikai gyűjtőpontjának létrejötte

Wekerle hét adótörvénye valóságos társadalmi mozgalmat hívott ki maga ellen a kereskedelmi és az ipari tőke meghatározott köreiben. Élére Glückstahl Samu, az OMKE ügyésze állt, aki mögött már közvetlenül Tisza gazdaságpolitikai szakértője, Hieronymi Károly irányította az akciót.

Pölöskei Ferenc

A Khuen-Héderváry-kormány és a Nemzeti Munkapárt megalakulása

A kormány 1910. január 17-én alakult meg. Khuen-Héderváry a miniszterelnökség mellett a belügy, továbbá ideiglenesen a király személye körüli és a horvát minisztérium vezetését is vállalta. Kereskedelemügyi miniszter Hieronymi Károly, Tisza régi híve lett.