IV. Ottó császár

A Múltunk wikiből

Braunschweigi Ottó, németül Otto IV. von Braunschweig

1182. – 1218. május 19.

a két rivális király egyikeként uralkodott a Német-római Birodalomban 1198-tól, egyedüli királyként 1208-tól és császár 1209-től

Wikipédia

Otto IV 1836
1203
nyár: Magyar csapatok segítik cseh szövetségben IV. Ottót (Sváb) Fülöppel szemben.
1213
nyár: Magyar seregek segítik II. Frigyes szicíliai királyt IV. Ottó német-római császár ellen.

Kristó Gyula

Imre és III. László

Az új berendezkedés hívei

1208-ban Gertrúd további két testvére érkezett Magyarországra, Eckbert bambergi püspök és Henrik isztriai őrgróf. Gyanúba keveredtek, hogy részük volt Fülöp német király meggyilkolásában, aki 1208 nyarán éppen a bambergi püspök udvarában esett merénylet áldozatául. Az új német király, IV. Ottó birodalmi átkot mondott ki rájuk, így menekülniük kellett a német birodalomból.

Az új berendezkedés időszakának külpolitikája

Nem folytatott aktív külpolitikát II. Endre a nyugati országok felé. A német birodalomból származó felesége révén érdekeltté vált a német ügyek iránt. A pápai irányvonalnak megfelelően szemben állt IV. Ottó császárral. A IV. Ottó által birodalmi átokkal sújtott sógorait, Henrik isztriai őrgrófot és Eckbert bambergi püspököt befogadta Magyarországra, és szívén viselte sorsukat. 1213-ban II. Endre magyar sereget küldött II. Frigyes és I. Ottokár megsegítésére, akik Szászországban IV. Ottóval harcoltak.