Ibrahim Pecsevi

A Múltunk wikiből

törökösen İbrahim Peçevi vagy Peçuyli İbrahim Efendi

Pécs, 1572 v. 1574-1650 körül
török történetíró
Wikipédia

Hegyi Klára

Törökök

A magyarországi tartomány a pécsi születésű történetírón, Ibrahim Pecsevin kívül nem adott később is számon tartott, nagy egyéniséget a török kultúrának.

Makkai László

Magyarok az erdők és a vizek oltalmában

A háború elmúltával kevesebb szó esett róluk, de nem kevésbé illetékes nyilatkozat maradt ránk a Pécsett élő és 1641–1651 közt török krónikát író Pecsevitől: „A ráják közt amennyi erőteljes fiatal rája csak volt, az mind hajdúvá lett s innen van, hogy egyik palánkból nem lehet a másikba menni, hacsak öt-hatszáz ember nincs együtt … Budától egész Belgrádig a városokat ostrom alá vették, s egyik helyről a másikra már senki sem mehetett. Magam is Pécsett, szegény házunkban, mihelyt beesteledett, felkötöttem a kardot, a puskát ölembe vettem és úgy feküdtem le.”[1]

Lábjegyzet

  1. Karácson Imre, Török történetírók. III. Budapest, 1916. 113–114.

Műve

Ibrahim Pecsevi leírása. Török történetírók III. Fordította Karácson Imre (Török-magyar kori történelmi emlékek. II. osztály V).

Irodalom

A nemzeti ellentét forrása a németek gyűlölete a magyarok iránt: Takáts Sándor, A megvetett és gyűlölt magyarság (Régi idők, régi emberek. Budapest, év nélkül). Erről a magyarok is sűrűn írtak a 16. században egymás között váltott leveleikben. Az különben a külföldieknek is feltűnt (Pecsevi, Gablmann).