Jászó

A Múltunk wikiből

szlovákul Jasov, németül Jossau

község Szlovákiában a kassai kerület kassavidéki járásában
Wikipédia
Jasov COA

Sinkovics István

A felső bíráskodás

Hűtlenségi perekben, amelyek közé a felségsértést is számították, a felsorolt bíróságok nem voltak illetékesek. Ilyenkor a vádlottat a király az országgyűlés elé idéztette, hogy tisztázza magát. Így kapott idézést az 1556. évi országgyűlésre Bebek Ferenc és György, akik ellen az volt a vád, hogy János Zsigmondhoz pártoltak. A két Bebek az idézést közvetítő jászói konvent előtt bejelentette, hogy nem fognak elmenni.

Makkai László

Magyarok, szlovákok, németek a Felföldön

A magyar települések határa a 17. században a középkorinak megfelelő PozsonyNagyszombatGalgócApponyÓbarsBozókRimaszombatPelsőcRozsnyóJászó-vonaltól északra húzódott, itt magasan felkanyarodott a Hernád völgyében Abosig, a Tarca völgyébe Pécsújfaluig, a Szekcső völgyébe Magyarraszlavicáig nyomult be, tovább keletre GálszécsNagymihálySzobráncUngvárMunkácsHuszt fölött vonulva érte el a Tiszát.

Kosáry Domokos

Képzőművészet

Külön jelentőséggel bírt a dunai iskola nyomain haladó Franz Anton Pilgram (1699–1761) osztrák építőmester magyarországi működése. Az ő nevéhez fűződik a szentgotthárdi cisztercita templom (1739), az Erzsébet apácák Esterházy Imre érsek megbízásából épült pozsonyi temploma, valamint a nevezetes jászói premontrei templom és kolostor (1745–1764), sőt, az egytornyos falusi templomtípus kialakítása is.