Kál

A Múltunk wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pemm (vitalap | szerkesztései) 2016. december 25., 09:25-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
nagyközség Heves megyében a füzesabonyi kistérségben
Wikipédia
HUN Kál COA.jpg

Györffy György

A vezérek szállásrendje és a törzsek

Téténnyel, Kállal és Bogáttal kapcsolatban felmerülhet, hogy mint fejedelmi vők, illetve sógorok nyertek el fejedelmi partvonalakat vagy hercegi szállásokat; a nevüket fenntartó helynevek: Tétény a Duna partján, Kál Hevesben és Bogát Baranya, Tolna, Somogy és Szabolcs megyében az Árpádok szállásai mellett jelentkeznek, mintha családtagok nevét őriznék.

Társadalmi fejlődés

A közrendű „ínség” a faluközösség népes temetőjébe temetkezett, és nem különülhetett szét családi egységekre, bár a meg-megszakadó temetősorokból kiscsaládok együttes temetkezésére lehet következtetni. A legújabb embertani elemzések szerint a X. századi kis, falusi temetők (például Sárbogárd, Kálkápolna) is heterogén eredetű népességre mutatnak, olyan közösségekre, amelyek eltérő embertani jellegű egyedek vagy kiscsaládok összeköltöztetésével alakultak ki.

Kristó Gyula

Jelentősebb Árpád-kori régészeti feltárások

Az 1960–1981 között Magyarországon végzett jelentősebb Árpád-kori feltárások lelőhelyei
név templom és templom körüli temető
Kál – Hevesi u. X

Alávetett népelemek

1171-ben Benedek comes végrendeletében olyan jobbággyal (ioubagio) találkozunk, aki Kál praedium élén állt. Szabadsága „munkaköréből”, birtokigazgatói funkciójából, az ott élő népek szolgáltatásának ellenőrzéséből adódott.

Spira György

Dembiński kudarca Kápolnánál

Minek folytán seregének egy része február 26-án már a Tarna mentén helyezkedett el, csapatainak zöme viszont ekkor még egy-két napi járóföldre tanyázott innen, s ezért a Tarna völgyében rendkívül hosszan elnyúló – Káltól Kápolnán át egészen Verpelétig terjedő – arcvonalon rendkívül széttagoltan felsorakozó honvédhadosztályok az adott ponton nemcsak nem rendelkeztek erőfölénnyel, hanem nagyon is alárendelt helyzetben voltak, mikor Windisch-Grätz Gyöngyös felől közeledő csapatai 26-án délben váratlanul beléjük ütköztek.

Irodalom

Kálra lásd Éry Kinga, Anthropologia Hungarica 9. 1970. 9–62.