Csobánka

A Múltunk wikiből
(Kiskevélyi-barlang szócikkből átirányítva)

szerbül Чобанац, németül Tschowanka

község Pest megyében a szentendrei járásban
Wikipédia
HUN Csobánka COA.svg
Kis-kevélyi-barlang (más néven Mackó-barlang, Dachstein-mészkőbarlang vagy Csontbarlang) a Pilisben, Csobánka területén található barlang Wikipédia
Mackó-barlang

Gábori Miklós

A középső paleolitikum magyarországi települései: Bükk-hegység, Dunántúl

  • Itt említjük meg, hogy a Dunántúl északkeleti részén valószínűleg az érdi és talán az alább ismertetett tatai telep alkalmi táborhelyeit jelzik azok a leletek, amelyeket a Szelim- és a Kiskevélyi-barlang hasonló korú rétegeiből ismerünk.
  • A Dunántúl harmadik, az előbbiekkel hasonló korú kultúrája az úgynevezett bifaciális eszközös, középső paleolitikum: a jankovichien.
    A kultúra jellegének és korának meghatározása, nevének bevezetése is az utóbbi évtized kutatásainak eredménye. Korábban ugyanis ezt az ipart „dunántúli Szeleta-kultúrának” tartották, ami fél évszázadon át számtalan problémát vetett fel. Megállapítható, hogy ennek az iparnak a jellege teljesen eltér az érditől, de a bükki Szeleta-kultúráétól is, amellyel semmiféle származási, fejlődésbeli, sőt formai kapcsolata sincs.
    Ezt az ipart elsősorban a Gerecse-hegység Jankovich-barlangjából, határainkon túl a nyugat-szlovákiai Dzeravá skálából (Pálffy-barlang) ismerjük, és néhány jellegzetes szerszáma még a Szelim-, Kiskevélyi-, Bivak-barlangból, a Csákvári-sziklaüregből és a Pilisszántói II. kőfülkéből, tehát gyakorlatilag a Pilisből és a Gerecse-hegységből került elő.

A "mikrogravett-csoport"

A gravetti kultúra hatásai a jégkorszak után egy ideig még tovább éltek, mielőtt azonban ezt a kérdést érintenénk, röviden ki kell térnünk egy sajátos kis kultúracsoportra, amelynek embere a Dunántúl északkeleti szögletében élt. Az úgynevezett „barlangi gravetti” vagy „mikrogravett-csoport” leletanyagát a Jankovich-, [[Kiskevélyi-barlang|Kiskevélyi-, Szelim-, Bivak-barlang legfiatalabb würmi rétegeiből és elsősorban a Pilisszántói-kőfülkéből ismerjük.