Carl von Linné

A Múltunk wikiből
(Linné szócikkből átirányítva)

Carolus Linnaeus

Råshult, 1707. május 23. – Hammarby, 1778. január 10.
svéd természettudós, orvos és botanikus
Wikipédia
Linné 1739-ben

H. Balázs Éva

II. József

De a császár, aki az Augartenban lakik egy házacskában, ahelyett, hogy a Burgban uraskodna, aki ha Pestre jön a regimentet megnézni, „mindenütt felbukkan, szinte hihetetlen, mennyit forog az emberek között”,[1] olyan férfi volt, aki nem sorolható be az uralkodók Linné-rendszerébe.

Kosáry Domokos

Természettudományok

Piller immár Linné rendszerét követő tankönyve (Elementa historiae naturalis. 1775) kivonatos fordításban volt az első magyar nyelvű természetrajz (1783) Molnár János tollából.

Vörös Károly

A tudományok

Az első nagy természetrajzi összefoglalók jórészt kompilációk: Gáti István Természethistoriája (1795–1798) Linné és Buffon nyomán rendszerez; Mitterpacher Compendium Historiae Naturalisa több mechanikus rendszer összehangolásával kísérletezik. Földi János Természeti históriája (1801) ugyan már mereven Linné rendszerét alkalmazza, de abban csak az állatvilág leírásáig jut el: nagy érdeme az állatok magyar elnevezése.

Szabó Miklós

A középiskola

A rendszerezett ismeretek hatalmas és imponáló épülete három erős pilléren nyugodott: Linné botanikai és zoológiai rendszerén, Mengyelejev periódusos rendszerén és a görög, valamint latin grammatikán. Ezekhez járult hozzá a keresztény felekezetek katekizmusa.

Lábjegyzet

  1. Idézi: H. Balázs Éva, Berzeviczy Gergely, a reformpolitikus. Budapest, 1967 240.