Neuberg an der Mürz

A Múltunk wikiből
(Mürzsteg szócikkből átirányítva)
municipality in the district of Bruck-Mürzzuschlag in the Austrian state of Styria
angol Wikipédia

Mürzsteg is a former municipality. angol Wikipédia

1903. október 1.
II. Miklós cár és Ferenc József mürzstegi találkozója.

Diószegi István

A Monarchia és Oroszország balkáni együttműködése

II. Miklós orosz cár 1903 októberében meglátogatta Ferenc Józsefet. A találkozó színhelyén, a mürzstegi vadászkastélyban, újabb osztrák–orosz megállapodás született. A külügyminiszterek reformprogramot dolgoztak ki, a macedóniai zavargások lecsendesítése végett a keresztények sorsának könnyítését ajánlottak Törökországnak. A szultán által elfogadott programnak is az lett a sorsa, mint a korábbi ajánlatoknak: a végrehajtás sohanapjára halasztódott. A cár ennek ellenére sem ütött a kardjára. A konzervatív szellemben fogant osztrák–orosz együttműködés elviselte az újabb balkáni válság teherpróbáját.

Oroszországnak valóban nagy szüksége volt a balkáni nyugalomra. Amikor a mürzstegi egyezményt aláírták, a távol-keleti ellentétek már pattanásig feszültek.

A Szerbiával való konfliktus kezdetei

A cárizmus a távolkeleti kaland következtében akcióképtelen volt a Balkánon, és a mürzstegi egyezménnyel különben is alaposan diszkreditálta magát a szerbek és a bolgárok szemében.

A Monarchia és az első Balkán-háború

Belgrád és Szófia 1912 őszén kollektív nagyhatalmi jegyzéket kapott, amelyben a balkáni kormányokat a béke fenntartásának fontosságára figyelmeztették. Az európai koncertben Ausztria–Magyarország és Oroszország vitte a vezérszólamot, és a muzsika tisztára úgy szólt, ahogy tíz évvel korábban Mürzstegben megkomponálták.