Makszim Gorkij

A Múltunk wikiből

oroszul Максим Горький, eredeti nevén Алексей Максимович Пе́шков

Nyizsnyij Novgorod, 1868. március 28. – Moszkva mellett, 1936. június 18.
orosz író, drámaíró
Wikipédia
Maxim Gorky authographed portrait.jpg

Nachtasyl: Az Éjjeli menedékhely című színdarab német címe.

1903.
Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely című drámája.
1907.
Makszim Gorkij: Az anya című regénye.

Hanák Péter

A kormányzati válság kialakulása

Írók, tudósok, művészek, egyetemisták tiltakoztak Gorkij bebörtönzése ellen, köszöntötték a szenvedő emberiség szolgálatába szegődött haladó gondolat nagy példáját.

Szabó Miklós

A radikális negyvennyolcasság válaszúton

A reakciós és demokratikus nemzeti romantika közötti ingadozás, a munkásmozgalomhoz való ellentmondásos viszony, a pántlikás jurátus romantika egybemosódása a kor progresszív ifjúsági mozgalmával, ez jellemezte a közjogi válság előidejének függetlenségi diák aktivistáját. Az Egyetemi Lapok erről a típusról írta: ”Ezek a bús magyarok. A hazafiúi bánat mellett, de néha sokszor ellene, ott áll néhány TolsztojGorkij-embrió, a Nachtasyl-párt tipikus alakja. Ezek tüntetően elhanyagolják különben is elhanyagolt ruházatukat, néma megvetéssel haladnak el a borbélycégtáblák előtt, hajzatukat panyókára csapva. Közben éltetik a köztársaságot, s tanítani igyekezvén a félrevezetett munkáselemet, védeni iparkodván a szocializmus ellen, maguk is proletárokká süllyednek s kéjelegnek abban a tudatban, hogy ők kitaszítottak és apostolai az internacionálénak.”[1]

A polgári színház

A Vígszínház közönsége viszonylag hamar s a külföldi előadásokét megközelítő színre vitelben ismerkedhetett meg Ibsennel, Gerhart Hauptmann-nal; majd később a századforduló sokszínű drámai törekvéseinek képviselőivel: Strindberggel, Wedekinddel, Shaw-val, Gorkijjal.

A Thália

Ibsen mellett szerepelt repertoárjukban Friedrich HebbelMária Magdolna” (1905), StrindbergAz apa” (1905), GorkijAz éjjeli menedékhely” (1907) című darabja is.

Hajdu Tibor

Az 1918–1919. évi forradalmak művelődéspolitikája

A Tanácsköztársaság szocializálta a filmgyárakat is, Korda Sándor és más kipróbált szakemberek irányításával 35–40 játékfilmet készítettek – ezek között volt Gorkij-darab, Upton Sinclair Kutató Sámuelje, sőt egy eredeti magyar sztrájktörténet.

Lábjegyzet

  1. Ifjúsági közélet. Egyetemi Lapok, 1904. március 19.