Mezőkeresztes

A Múltunk wikiből
város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a mezőkövesdi kistérségben
Wikipédia
Coa Hungary Town Mezőkeresztes
Zöldhalompuszta Mezőkeresztestől 10 km-re található. Wikipédia – Zöldhalompuszta
1596
október 26. Török győzelem Mezőkeresztesnél a szövetségesek felett.

Bóna István

Áttekintés az őskori régészeti lelőhelyekről

  • Korai vaskor
Alföld-csoport
Hetény / Chotin, Mezőkeresztes(–Zöldhalompuszta), Nyíregyháza, Szentes(–Vekerzug), Tápiószele, Tápiószentmárton

A Tisza-vidék és a Kárpát-medence keleti fele a korai vaskor második felében

A szkíta fejedelmek hatalmi jelvényeit utánozza a zöldhalompusztai törzsfő pajzsát(?) díszítő pompás aranyszarvas és a tápiószentmártoni elektrón (arany–ezüst) szarvas, mindkettő hamvasztásos sírból. A két szarvas nem szkíta készítmény, hanem a Duna vidéki “szkítizáló” művészet alkotása.

Sinkovics István

Eger eleste és a mezőkeresztesi csata

Önálló cikk.

Győr visszavétele és Buda ostroma

A mezőkeresztesi csatavesztés és a háború súlyos költségei miatt a császári Haditanácsban a háború folytatásának kérdésében megoszlottak a vélemények.

Uralmi válság Erdélyben

A mezőkeresztesi csata, főleg pedig Eger eleste és az egri vilájet kialakítása Erdélyben a török orientáció pártjában megerősítette azt a hitet, hogy a fejedelemség még jobban elszigetelődött a királyságtól, még inkább ki van szolgáltatva a török támadásoknak.

Makkai László

Meghiúsult remények, elszalasztott lehetőségek

A tizenöt éves háborúban mint haditudósító járt Magyarországon Nikolaus Gablmann, aki főleg Mansfeld 1595. évi hadjárata alapján mondotta el véleményét a hadseregről és az udvar pénzkezeléséről. Munkája Mansfeldiana militia Hungara címmel 1597-ben jelent meg Frankfurtban, miután Gablmann – feltevés szerint – elesett a mezőkeresztesi csatában.

Irodalom

A Tisza-vidék törzsfői leleteinek szkíta stílusú művészeti tárgyaival Fettich Nándor foglalkozott (A zöldhalompusztai szkíta lelet. Archeologica Hungarica 3. Budapest 1928)