Nádasdy Ferenc tábornagy

A Múltunk wikiből
(Nádasdy Ferenc gróf szócikkből átirányítva)

Hasonló névvel lásd: Nádasdy Ferenc (egyértelműsítő lap)

Regede, 1708. október 27. – Károlyváros, 1783. március 22.
magyar főnemes, császári tábornagy, horvát bán
Wikipédia
Nádasdy Ferenc (1708–1783). Illusztráció a Vasárnapi Ujság 1857. évi 26. számából
1744. július 1.
A magyar sereg gróf Nádasdy Ferenc tábornok vezetésével Strassburgtól északra átkel a Rajnán, és elfoglalja az elzászi Lauterburg sáncait.
1756. szeptember 26.
Mária Terézia Nádasdy Ferenc grófot horvát bánná nevezi ki. (Tisztségét 1783-ig viseli.)

Ember Győző

A hétéves háború

A magyar ezredek a hétéves háborúban is megjelentek Közép- és Nyugat-Európa különböző országaiban, katonai erényeikkel még olyan hadvezérnek az elismerését is kivívták, amilyennek a több veresége ellenére végül mégis győztes II. Frigyes bizonyult. Nádasdy Ferenc grófnak döntő szerepe volt az 1757-i kolíni győzelemben, Hadik András gróf pedig, ugyanebben az évben, huszáros bravúrral foglalta el Berlint és vágta ki magát a felmentésre érkezett sereg gyűrűjéből.

Mária Terézia

A királyi mítosz már életében kialakult körülötte. Mindent neki tulajdonítottak: ezt példázza szobra is a bécsi Ringen.
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: A fájl nincs meg
Das Maria-Theresien-Denkmal in Wien zeigt sie umgeben von ihren wichtigsten Beratern wie Staatskanzler Fürst Wenzel Anton von Kaunitz-Rietberg, Staatsminister Graf Friedrich Wilhelm von Haugwitz, Fürst Josef Wenzel I. von Liechtenstein und der Arzt Gerard van Swieten
Ül a hatalmas asszony a trónszéken és alatta apró figurák: elöl Kaunitz, a mindenható kancellár, aki évtizedeken át vezette a külügyeket. Van az apróságok között magyar is: Hadik András, Berlin megsarcolója, Nádasdy Ferenc, a hadvezér, és Pray György, a jezsuita történetíró.