Oostende

A Múltunk wikiből
(Ostende szócikkből átirányítva)

angolul Ostend, flamandul Oostende, vallonul és németül Ostende

is a Belgian city and municipality located in the Flemish province of West Flanders
angol Wikipédia
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs, proc_open() is disabled.
1722. szeptember 28.
Ostendében megalakul az Osztrák–Belga Kelet-Indiai Társaság.

Ember Győző

A Habsburg Birodalom kísérlete a tengeri kereskedelembe való bekapcsolódásra

Ostendében, a Habsburgoknak jutott Belga-Németalföldön, az angol és holland vállalkozások mintájára, jelentékeny összegű tőkével államilag támogatott részvénytársaságot alapítottak, az Osztrák–Belga Keletindiai Társaságot. Ez a társaság az 1720-as években a spanyol gyarmatokkal folytatott kereskedelemben Spanyolországtól olyan kiváltságokat kapott, amilyeneket addig csak Anglia és Hollandia élvezett. Gyors virágzásnak indult, az angol és holland társaságok komoly vetélytársának bizonyult. Anglia és Hollandia mindent elkövetett, hogy megbuktassa. Gazdaságilag ez nem sikerült, de a diplomáciai akció eredménnyel járt. A Habsburgok nőági örökösödésének elismerését ahhoz a feltételhez kötötték, hogy Károly a társaságot szüntesse meg. Leánya utódlásának biztosítása érdekében a császár ezt 1731-ben meg is tette. Ezzel az osztrák Habsburgok birodalma kiszorult a távol-keleti kereskedelemből.

H. Balázs Éva

A nyolcvanas esztendők drámája

A régi terv, Ostende forgalmának megnövelése kiegészült azzal, hogy Antwerpen régi nagyságát is fel akarták támasztani.

Hanák Péter

A polgári életmód

A vagyonosoknak olykor egy-egy olaszországi, svájci nyaralásra, földközi-tengeri utazásra is tellett, de a rendszeres külföldi nyaralás, családdal, Ostende-ban, a Riviérán, az olasz tengerparton már a felső tízezer státusszimbólumának minősült.

Irodalom

Széchényi Ferenc útinaplója még kiadatlan. A Spaatól Ostendéig tartó utazás, mely a belga társadalom megmozdulásáról is számot ad: Magyar Országos Levéltár, P 623. Széchényi családi levéltár A család által rendezett iratok. 1.12. 9. Reisejournal vom 23. Mai 1787. pag. 95–97.