Palermo

A Múltunk wikiből

magyarul Palermó, olaszul Palermo, szicíliai nyelven Palermu vagy Palemmu

Szicília legnagyobb városa és közigazgatási székhelye, Palermo tartomány központja
Wikipédia
Palermo címere
1848. január 12.
Palermóban kirobban a forradalom.
1849. május 11.
Szemere feloszlatja a rendőrséget.
Palermo eleste.

Györffy György

Kálmán külpolitikája

A normann grófnő megkérésére Kálmán már 1096-ban követeket küldött Palermóba, I. Roger azonban tekintélyesebb megbízottakat kért, s ekkor utazott Szicíliába Hartvik győri püspök és Tamás fehérvári ispán. Roger a házasságkötés előtt megkövetelte, hogy Magyarország előkelői is megesküdjenek a feltételekre, ezért a „Pannoniába” küldött normann követek előtt Álmos herceg és számos főúr esküvel biztosította a móringot. E többszöri követváltás lezajlása után, 1097 májusában került sor arra, hogy a menyasszonyt fényes kísérettel Szicíliából – Horvátországon át – Magyarországra hajózzák.

Pach Zsigmond Pál

Az európai államrendszer kialakulása

Miközben spanyol flották szelték az Atlanti-óceánt, és cirkáltak a Földközi-tengeren, spanyol seregek, kasztíliai „terciók” táboroz­tak-meneteltek az európai kontinensen Antwerpentől Regensburgig és Nördlingentől Palermóig.

Vörös Károly

A forradalom kapujában

A párizsi események ugyanis csak egy – igaz, döntő jelentőségű – láncszemet alkotják egy egész folyamatnak, mely már 1847 decemberében Nápolyban kezdődött, majd az itteni felkelés leverése után, 1848 januárjában Palermóban már sikeresen folytatódott.

Spira György

Forradalmi fordulat Európában

A teljes cikk.

A párizsi forradalom visszhangja

Kossuth a palermói és a nápolyi forradalom meg a Habsburg-ellenes tömegtüntetések formájában egyidejűleg Milánó utcáin is felszínre törő forradalmi erjedés hatására már február végén arra készült, hogy egy az országgyűlés elé terjesztendő felirati javaslatban alkotmányos berendezést követeljen az udvartól valamennyi Habsburg-uralom alatt álló ország számára.

Ellenforradalmi fordulat Európában

II. Ferdinánd nápolyi király ugyanis, aki a palermói és a nápolyi forradalom hatására februárban kénytelen volt hozzájárulni a parlamentarizmus bevezetéséhez, május 15-én szétkergette a parlamentet, majd katonáival vérbe fojtatta az alkotmányosság védelmében kirobbanó nápolyi népfelkelést.