Pola

A Múltunk wikiből

Pula

város Horvátországban az Isztriai-félsziget déli részén
Wikipédia
Grbpula.JPG
1918. január 22–28.
Pólai sztrájk.

Györffy György

Külpolitika. Horvátország megszállása.

A nép hol itt, hol ott vélte felismerni vezeklő csuhás barát képében, az isztriai Pólában egy méhészkedő és gyógyfüveket gyűjtő remetéről azt beszélték, hogy az maga Salamon volt, s ott eltemetett hamvait szentként tisztelték.

Galántai József

Forradalmi jelenségek a hadseregben és a hadiflottában

A cattarói felkelés (február 1–3.) szorosan összefüggött a pólai (január 22–28.) és a trieszti (január 28.—február 2.) kikötők nagy sztrájkjával.

Siklós András

A Monarchia felbomlása

Ugyanakkor az „anarchia” megfékezésére és a vagyonbiztonság helyreállítása érdekében együttműködtek a régi rend katonai és polgári szerveivel. Az együttműködés kölcsönös voltát mutatta, hogy amikor a zágrábi nemzeti tanács október 27-én a katonai parancsnokságtól a fegyverek átadását kérte a rend fenntartásához, a parancsnokság e kérésnek azonnal eleget tett, és a fegyvereket a polgárőrség létrehozása céljából minden további nélkül kiszolgáltatta. Hasonló együttműködés alakult ki Pólában is, ahol a flotta parancsnoksága a legénység felkelésének leszerelésére a nemzeti tanácsok kiküldötteit hívta segítségül, és végső mozzanatként az egész flottát a Délszláv Nemzeti Tanácsnak adta át.