Potsdam

A Múltunk wikiből
város Németországban, Brandenburg szövetségi tartomány fővárosa
Wikipédia
Potsdam címere
Potsdam címere

H. Balázs Éva

A társuralkodó József császár

De már 1763-ban olyan kész, még ha naiv programot vet papírra – a sokat emlegetett Álmodozásokat –, hogy a magatartásbeli sajátságok, a jozefinus „stílus” jegyeit felesleges Potsdamban keresni.

A törekvő mezőváros, a süllyedő-emelkedő királyi város

A pozsonyi és környékbeli látogatók megszámolhatták a narancsház 400 fáját, ismerkedtek az ananásszal, és a tavon úszkáló hattyúkban gyönyörködtek! Az Erdődyek egyenesen a potsdami Sans-Souci kastélyt utánozták pompás parkjuk kerti lakával.

Szabad György

Birodalmi egység önkényuralom árán

Schwarzenberg semmilyen, céljait szolgáló eszköz igénybevételétől sem riadt vissza. Nemcsak Magyarország megtörésére vette igénybe a cári fegyvereket, hanem 1850-ben velük fenyegetve meg Poroszországot, arra kényszerítette a potsdami udvart, hogy „kísnémet” egységesítő terveit elejtve ismerje el a Habsburg-uralkodó vezető szerepét legalább a felélesztett Német Szövetség laza szervezetének az élén.

Irodalom

Nagy mennyiségű ausztriai és magyarországi vonatkozású, munkásmozgalmi tárgyú iratanyagot őriz a porosz rendőrigazgatóságnak a Potsdami Állami Levéltárban fekvő fondja (Staatsarchiv, Potsdam, Pr. Br. Rep. 30.). A porosz rendőrigazgatóság ügynöki testülete, amely a német kivételes törvények idején (1878–90) egész Európát behálózta, nemcsak a szocialisták nemzetközi kapcsolatait tartotta szemmel, hanem az egyes országok munkásmozgalmának belső kérdéseiről is tájékozódott. Több mint száz kémjelentés érkezett Magyarországról is a porosz rendőrigazgatósághoz, amelyek – kritikával használva – értékes forrásai a magyarországi munkásmozgalom történetének.