Rákospalota

A Múltunk wikiből
egyike az 1950-ben Budapesthez csatolt megyei városoknak, ma Budapest városrésze a XV. kerületben
Wikipédia
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: A fájl nincs meg
Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya főplébániatemplom
1860. augusztus 26.
Tüntetés Rákospalotán és Pesten.

Bóna István

Áttekintés az őskori régészeti lelőhelyekről

A halomsíros nép támadása

A halomsíros uralom alá került vatyai nép is csakhamar elnyeli a hódítókat, a halomsíros és vatyai elemek keveredéséből keletkezett új színezetű művelődést legjellemzőbb lelőhelyéről és központjáról koszideri kultúrának nevezik. Halomsíros és helyi bronzokban gazdag Duna menti változata a rákospalotai csoport, Tisza menti konzervatív tömbje pedig az alpári csoport. Ismét általánossá válik az urnatemetkezés, már a hódítók utódait is elhamvasztják.

Mérei Gyula

A tőkés ipar

Kanitznak Rákospalotán saját posztókészítő üzeme is volt, amelyet korszerű gépekkel szerelt fel és ahol osztrák, német, cseh, francia munkások dolgoztak – a gyártási folyamat leírásából következően – a szerves manufaktúra munkamegosztásában.

Szabad György

Konzervatív kísérlet az abszolutizmusellenesség megnyergelésére

Rákospalotán a szokásos augusztus 26-i dinnyevásár a száműzötteket éltető tüntetésbe torkollott. Az onnét a Városligetbe nyomult tömeg haragjában, hogy a Sziget ostroma színjáték előadása elmaradt, maga aktualizálta a darabot, megostromolta, majd felgyújtotta a kulisszaerődöt, és Kossuthot, Garibaldit éltetve vonult üszkös deszkáival a pesti utcák során át, mígnem a katonaság elállta az útját.

Katus László

A könnyűipar

A vidéken ugyancsak elterjedt olajsajtolást és olajütést háttérbe szorították a nagy növényolaj gyárak, amelyek közül a két budapesti és a rákospalotai voltak a legjelentősebbek.

Szász Zoltán

A csendőrség és a rendőri szervezet kiépítése

A budapesti rendőrség nagyfokú korruptságának, rendőrök és bűnözők összejátszásának csak 1885 után szakadt vége, amikor a rendőrség élére Török János személyében új főkapitány került. A rendőrségnek a közbiztonság védelme mellett mindenekelőtt a munkásság szemmeltartását kellett ellátnia. Hatáskörét néhány év múlva az iparosodó Újpest és Rákospalota területére is kiterjesztették.