Reims

A Múltunk wikiből
város Franciaországban 144 km-re Párizstól
Wikipédia
Blason Reims 51.svg

Bóna István

A hunok

Aëtius régi hun szövetségeseire és a baráti Attilára emlékezett. Metz és Reims üszkös romjai között nem látta meg a döntő változást: a világhódítót, az „istenek legnagyobbikát”.

Györffy György

A nyugati „békeövezet” kialakítása és a távolsági kalandozások kezdete

Együgyű Károly nem tudott a magyarokkal megütközni, mert hűbéresei közül csak a reimsi érsek volt hajlandó követni, és seregébe csak 1500 ember gyűlt össze. Mivel köztudott volt, hogy a kalandozó lovasokat főként a kolostorok gazdagsága (arany, ezüst, szövetek és bor) vonzotta, a szerzetesek előre menekítették kincseiket és féltett ereklyéiket a megerősített püspöki városokba, így Gerresheimből Kölnbe, Verzyből Reimsbe, Gorzéból Metzbe és Szent Áfra monostorából Toulsba.

Görög adó, olasz zsold, német elhárítás

A magyar sereg 936–937 telén Bajorországon szabadon átvonult, és miután a sváb és frank hercegség útjába eső városaira tüzet vetett, nyugat felől próbatámadást intézett Szászország ellen. Ottó azonban felkészülve várta a határon a kalandozókat, akik nem merészkedtek komolyabb csatába, hanem böjt havában Wormsnál átkeltek a Rajnán, és Franciaországra rontottak. Főleg Reims, Sens és Orléans vidékét dúlták, de egyes csapataik elutottak az óceánig, délen pedig Bourgesig.

Az utolsó nyugati hadjáratok és az augsburgi csata

Cambrai püspökváránál történt, hogy a magyarok felégették a külvárost, és amikor táborukba készültek vonulni, a várbeliek megtámadták a hátvédet, amelyben Bulcsú öccse lovagolt. A lovasok elvágtattak, de Bulcsú öccse egyedül szembeszállt a kitörőkkel, és életét vesztette. Fejét a várbeliek lándzsára húzva a városfalra tűzték ki. Bulcsú ekkor ostrom alá fogta a várost, s miután nem sikerült bevennie, minden zsákmányt és foglyot felajánlott öccse fejéért. Cambrai lakói azonban e számukra érthetetlen babonás ragaszkodás mögött cselt sejtve megtagadták a kérelmet. Erre a magyarok megostromolták és felgyújtották a külvárosban álló Saint Géry-monostort, az elfogott férfiakat leölték, és a zsákmánnyal átmentek Franciaországba. A Champagne-beli Reims és Chalons-sur-Marne városok érintésével Burgundián és Lombardián át vonultak haza.

Galántai József

Bulgária kapitulációja és a Monarchia békekérése

Bulgária békekérésének napján Reims és Verdun között megkezdődött a francia–amerikai hadsereg támadása, amely a következő napokban – az angol és a belga seregek bekapcsolódásával – a nyugati arcvonal Maas és a tenger közti vonalának egész szélességében kibontakozott.