Szvistov

A Múltunk wikiből

bolgárul Свищов, latinul Novae

város Bulgária északi részén a Duna jobb partján
Wikipédia
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs, proc_open() is disabled.
Szvistov címere
Novae: archaeological site situated on the Danube in northern Bulgaria, about 4 kilometres east of the modern town Svishtov Angol Wikipédia
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: A fájl nincs meg
Novae - legionary headquarters (principia)
1791. augusztus 4.
Szisztovóban aláírják a békét II. Lipót és III. Szelim szultán között.

Bóna István

A hunok

A béketárgyalások évekig elhúzódtak. [[Attila hun király|Attila</a> teljesíthetetlen követelései közé tartozott a Sirmiumtól az al-dunai Novae-ig terjedő, több száz kilométer széles, 5 nap járóföld mélységű gyepű követelése.

Az interregnum

A rugiak 487 nyarán támadásra készültek, de elkéstek. Odoaker értesült terveikről, és ugyanazon év késő őszén Nyugat-Pannonián át ellenük vonult szkírekből, herulokból és alánokból álló seregével. Kiszorította a rugiakat Noricumból, majd átkelt a Dunán, és az év utolsó hónapjában, véres csatában, saját országukban is vereséget mért rájuk. Egy évvel később Odoaker jobb keze, bátyja, Hunvulf elrendeli a Partmenti Noricum és feltehetőleg Nyugat-Pannonia római lakosságának kitelepítését. A pannon-noricumi dunai határvidék római élete ezzel az eseménnyel ért véget (488). Ugyanezen év őszén és telén Nagy Theoderik és gótjai az Al-Duna menti Novae-ből (a mai Szvistov Bulgáriában) kiindulva átverekedték magukat Dél-Pannonián.

Benda Kálmán

II. Lipót politikájának ellentmondásai

Magyarországon az 1790-es Hoffmann-féle akciót a nemesség meghátrálása után azonnal leállította az uralkodó. Egy évvel később azonban, amikor már a törökkel is megkötötte Szisztovóban a békét, s az országban helyreállt a teljes nyugalom, felújította a mozgalmat, most már az előzőnél szélesebb fronton.