Taksony

A Múltunk wikiből

németül Tax

dunamenti község Pest megyében a ráckevei kistérségben
Wikipédia
HUN Taksony COA.jpg

Györffy György

Az erőviszonyok átrendeződése

Taksony, számolva egy nyugati betörés lehetőségével, mindenekelőtt védekezésre rendezkedett be. Ennek szemléletes megnyilatkozása, hogy a Duna-jobbparti fejedelmi partvonalat, amelyet Árpád és Kurszán még a besenyő veszély miatt választott, feladta, és fejedelmi szállásváltó útját a Duna bal partján választotta meg. Ezáltal részben saját öröklött partvonalára húzódott vissza, de részben elfoglalta Tas fia Lél partvonalát is.

Téli szállása az atyai szálláshely, Zolta közelében levő Aranyán, vagyis „Aranyos hely” (Aureus locus), a mai Apatin lehetett, melynek közelében, a Duna révjénél káliz böszörményeket telepített. Nyári szálláshelyét a Csepel-sziget védelmében, a sziget keleti bejárójánál fekvő Taksony nevű falu jelzi. Az ehhez tartozó dunai révhely Pest lehetett, melynek római építésű várát böszörményeknek adta, hogy karavánszerájt létesítsenek, és részére vámot szedjenek.

A külpolitika átfordulása

Taksonynak a besenyők felé való orientálódására mindenekelőtt házassága mutat. Anonymus szerint a „kunok földjéről” vett feleséget. Minthogy a komán-kunok csak 1055-ben érkeztek Európába, és a XI. század végi gestában a „kunok földje” a besenyőknek a Dunától a Donig terjedő országát jelentette, csaknem bizonyos, hogy felesége besenyő hercegnő volt. Ezt alátámasztja, hogy a Heves megyei Taksony faluval tőszomszédos Abádot és környékét odaadta Tonuzoba besenyő vezéri sarjnak szálláshelyül.

Udvar és udvari szervezet

Géza fejedelemmel ugyanis megszűntek az uralkodónévvel nevezett udvarhelyek, és ettől kezdve gyakran a szláv eredetű udvar szóból képzett Udvar(d), Udvarhely névvel vagy a hely sajátos nevével jelölik azokat a központokat, ahol egy-egy királyi udvarház állott. Ezek az egész országot behálózták, függetlenül a vármegyeszervezettől; egy-egy vármegye területén olykor több is volt található belőlük, például Buda tágabb környékén: Csepel, Óbuda, Visegrád, Dömös, Pest, Cinkota és Taksony.