Toruń

A Múltunk wikiből

németül Thorn, kasub nyelven Torń

város Észak-Lengyelországban a Kujávia-pomerániai vajdaságban a Visztula partján
Wikipédia
POL Toruń COA

Pach Zsigmond Pál

Kései feudalizmus

Kortársaik kö­zül IV. (Jagelló) Kázmér lengyel király (1444-1492) megszilárdította a Lengyel-Litván Föderációt, s az úgynevezett tizenhárom éves háborút lezáró toruńi békével (1466) kiterjesztette uralmát a Német Lovagrend nyugati birtokaira (a későbbi „királyi Poroszországra”), többek között a Visztula torkolatvidékére, ami kijáratot biztosított a Balti-tengerhez. (A Német Lovagrend csak keleti területeit, a későbbi „hercegi Poroszorszá­got” tartotta meg mint lengyel hűbért.)

Zimányi Vera

Magyarországi bányatermékek az európai piacon

Boroszlóból azonban tovább, észak felé is vitték: az Odera-Stettin, illetve még gyakrabban a PoznanTorunGdansk vonalon, s onnan Antwerpenbe, mely az 1570-es évekig a magyarországi réz legnagyobb nemzetközi piaca volt.

Makkai László

Külföldi peregrináció

A Lengyel Királysághoz tartozó Elblag, Gdańsk és Toruń, valamint Königsberg főiskoláit reformátusok és evangélikusok vegyesen közel 500-an keresték fel, s ha az angliai egyetemi anyakönyvezés sajátosságai miatt 100-nál többet Oxford és Cambridge magyarországi tanítványai közül nem ismerünk is, nem járhatunk messze a valóságtól, amikor az összes európai protestáns főiskolák 17. századi magyarországi hallgatóinak számát legalább 5 ezerre becsüljük.

Irodalom

St. Salmonowicz, Toruńskie Gimnazjum Akademickiego I. (Toruń, 1972).