Tzimiszkesz János

A Múltunk wikiből

Ióannés Tzimiskés vagy Jóannész Tzimiszkesz vagy Ιωάννης Α΄ Τζιμισκής

924 – Konstantinápoly, 976. január 10.
a Bizánci Birodalom császára (uralkodott 969. december 11-étől haláláig)
Wikipédia
Histamenon nomisma John I.

Györffy György

A külpolitika átfordulása

  • 971-ben például Tzimiszkesz János császár követséggel hívta harcdöntő párbajra a bulgáriai Drisztrában ülő Szvjatoszlavot, azzal a bölcs szentenciával, hogy jobb ha egy ember hal meg, mint ha egy hadsereg vérzik el.
  • Az időközben meggyilkolt Niképhorosz császár helyébe az örmény származású Tzimiszkesz János lépett (969–976), aki – miután hiába szólította fel Szvjatoszlavot Bulgária kiürítésére – Bárdász Szklérosz hadvezért küldte ellene.

A nyugati térítés kezdete

  • A Taksony kori bizánci–magyar háborúskodás döntő módon befolyásolhatta Géza állásfoglalását is s görög egyházzal szemben, s ehhez járult egy friss élmény, ami Gézát végleg el kellett riassza a bizánci egyháztól: a Szvjatoszlav elleni háború befejeztével, 971-ben Tzimiszkesz János császár a felszabadított Bulgáriát annektálta, II. Borisz cárt fogolyként Bizáncba vitte, és az önálló bolgár patriarkátust megszüntette. Ilyen körülmények között Géza nem állt válaszúton kelet és nyugat között; adott időben a görög egyházhoz való csatlakozás számára egyszerűen lehetetlen volt.
  • E potenciális veszélyek fenyegető veszedelem méretét 971–972-ben öltötték, amikor Tzimiszkesz János császár és Ottó császár szövetségre lépett, aminek zálogaként az ifjú II. Ottó társcsászárt Theophanu görög hercegnővel házasították össze.
  • Géza bizonyára már mint megkeresztelt király, de még nem mint rex christianus küldte el tizenkét főúrból álló ünnepélyes követségét Quedlinburgba. A 973. március 23-án, húsvétkor összejött fejedelmi találkozón megjelent Kékfogú Harald dán király, II. Boleszló cseh herceg, míg a megfélemedett Meskó lengyel fejedelem maga helyett fiát, Bátor Boleszlót (Boleslaw Chrobry) küldte túszul; ezenkívül követséget küldött Vasfejű Pandulf beneventói herceg, Tzimiszkesz János görög császár, sőt a Macedóniában ekkortájt alakult új bolgár ellenkormány is.

Géza békés külpolitikája

Bulgáriának a görögök által 971-ben történt annektálása után valószínűleg magyar támogatással alakult meg Macedóniában az új bolgár ellenkormány. Az örmény származású Nikolaosz komesz négy fiával, Dáviddal, Mózessel, Áronnal és Sámuellel állt a bolgár mozgalom élére. Első életjelt akkor adtak magukról, amikor 973-ban Géza tizenkét tagú küldöttségével együtt két bolgár követ is megjelent Quedlinburgban. 976-ban, Tzimiszkesz János császár halálakor hatalmukba kerítették Macedóniát.