Uherské Hradište

A Múltunk wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pemm (vitalap | szerkesztései) 2016. december 25., 11:08-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

magyarul Magyarhradis

város Morvaország déli részén a Slováckonak nevezett területen, mintegy 80 kilométerre Brünntől
Wikipédia
Uherske Hradiste CoA CZ.png
1099
május 29. Bretiszlav cseh herceg Uherské Hradište mellett szövetséget köt Kálmán királlyal.

Györffy György

A külpolitika átfordulása

Talmács határőrök helynévi emléket Dél-Stájerországban, a leibnitzi Mura-kanyarban Tilmitsch, Dél-Morvaországban és Uherské Hradište (Magyarvár) feletti Morva-szorosban Tlumačov és Erdélyben, az Olt áttörésében Talmács, ahol a besenyő lakosságnak történeti és helynévi nyoma is maradt.

Géza békés külpolitikája

  • Ibrahim ibn Jakub 965. évi adata arra mutat, hogy Augsburg után Boleszlav cseh fejedelem keleti irányba terjeszkedett, és elfoglalta Morvaország felső felét és Krakkót. Ez időben a Melknek megfelelő magyar határvárak Brünn (régi magyar nevén Börén) és Uherské Hradište lehettek. A Traisen folyóig terjedő terület 972. évi kiürítésével párhuzamosan történhetett Brünn vidékének feladása. Viszont a Bécsi-medencébe torkolló Morva völgye Uherské Hradište várával, talán az anonymusi Boronavárral – amely a XII. századig magyar kézen maradt – továbbra is Gézát uralta.
  • Csaknem bizonyos, hogy a friss magyar példa is hozzájárult, hogy a cseh Boleszlav püspököt igényelt országának, aki egyenesen a császári kápolna fejétől, a mainzi érsektől függött. I. Ottó beleegyezett, s miután a magyarok ekkor szerződésszerűen is lemondhattak Boleszlav javára Morvaországról – a Bécsi-medencéhez kapcsolódó Morva-torkolat vidékének kivételével, körülbelül Uherské Hradište vidékéig –, elvben megállapodás jött létre a Morvaországot is felölelő prágai püspökség alapítására.

István lengyel, besenyő és bolgár háborúja

Boleszlónak az tette lehetővé Ausztria pusztítását, hogy kezére jutottak a Morva-völgyi magyar határvárak. Ilyen volt Sasvár, feljebb pedig az Anonymus említette Sárvár, alighanem Holics-Újvár mellett, és Borona, valószínűleg Uherské Hradiste.

Kálmán külpolitikája

A László idejében Magyarországra menekült Bretiszlav herceg, aki 1092-ben cseh uralkodó lett, 1099 áprilisában megjelent Regensburgban IV. Henriknél. Egyrészt azt kérte, hogy változtassák meg a cseh szeniorátusi öröklést unokaöccsei, a morvaországi hercegek kizárásával saját öccse, Borivoj javára, másrészt azt, hogy a császár iktassa prágai püspökké gyűrű és pásztorbot átadásával Bretiszlav káplánját, Hermannt. Miután ez megtörtént, Bretiszlav 1099. május 29-én a magyar határon, Uherské Hradište mellett találkozott Kálmánnal, szövetséget kötött vele, és megkérte, hogy a püspök felszentelését, ami egyébként a mainzi érsek feladata lett volna, Szerafin esztergomi érsek végezze el.